Tervislik toitumine

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 200 total)
  • Autor
    Postitused
  • #268219 Reply
    AvatarMuhv
    Member

    Minul on oma isiklik kiiks, ma ei saa elada ilma võileibadeta! Kui ma kuskil reisil või kodust kaugemal olen olnud, siis koju tulles esimene asi peale oma isiklikus vannitoas veeprotseduuride nautimist, on suur taldrikutäis võileibu teha. Oi milline nauding see siis on!
    Teine, perekondlik kiiks on, et me sööme absoluutselt iga päev mingil moel liha. Ja lemmik on sealiha, ka peekon. Vot!
    Aga ikkagi pean puhast sealiha tervislikumaks, kui kondimassist kokku pressitud ja keemiliste ühenditega maitsestatud vorsti- või “singi”juppi.

    #268220 Reply
    Urri
    Member

    No tegelikult üritaisme meie kah nii poole aasta eest tervislikuks hakata, aga ei tulnud välja. Ja miks? Sest ei jätkunud kannatust poes käia ja silte lugeda. Tegelikult ei saa ma siiani aru, mis siis üldse see tervislik toit on. Aedviljad? Poest ostetud kindlasti mitte, olen käinud näiteks Tallinna lähedal kurgikasvatuses, kus kurdeti, et jube jama, kõrval rooside juures on lubatud veel rohkem mürke kasutada kui neil. Aga poes on see uhkusega Eesti toode, kõva hinnaga. Etikettidest ei saa mina lihtsalt aru, pole veel näinud etiketti, mille peal kõik oleks selge ja naturaalne. Keeduvorsti oleme söönud lapsest saati, siiani ei oska välja tuua, missugused tervisehädad siis nüüd just sellest mürgist on tulnud. Liha? Aga kui poest ostate, kust siis teate, kuidas looma toidetud või liha säilitatud on?
    Nii et tervisliku toitumise vastu ma ei ole, aga tõesti, liiale ei maksa minna. Vast võiks siia teemasse muude arutluste kõrvale ka leitud tervislikud toiduained kirja panna, mida siis julgesti poest ostma võiks minna? Mille puhul on kindel, et selles pole midagi kahjulikku, et selles pole hullusti kaloreid, kolesterooli osas oleks asjad korras ja et see takkapihta veel ka rahakotti otse tühjaks ei teeks? Teeks poes käigu lihtsamaks.

    #268221 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    See kolesteroolipaanika on ju jama, sellest on nüüd hakatud rääkima. Ema hurjutas meid vanasti, et miks me võid sööme, tuleb süüa margariini, olla tervislikum. Tema ise on eluaeg ainult lahjat toitu süünud ja kolesterool on oi kui kõrge – see on lihtsalt pärilik. Nüüd ta ise ka või peale tagasi läinud.
    Siin teemas juttu ikkagi igasugu keemiast, mis toidu sisse topitakse.
    Mulle meeldib lihtsalt süüa teha võimalikult töötlemata asjadest, siis saan ka maitseained ikkagi oma tahtmise järgi valida. Mulle juba sellepärast poolfabrikaadid ei meeldi, et need on kellegi teise poolt valmis tehtud, võõra maitse järgi. Meil kodus kõik kole pirtsakad, tahavad ise asju kontrollida. Meeldib käia turul ja osta talukaupa. Mahetalude kraam on tavaliselt maitsvam. Meeldib ise hakkliha ajada, pelmeene ja kotlette teha. Eks rahakott ka dikteerib oma. Pakendatud toidu hind on ju nii palju kõrgem, ja see prügi hulk, mis sellest koju tekib, üüratu. Kilo hakkliha ostes on neli kohustuslikku suurt plastmasskarpi garanteeritud, täiesti haige värk ju.
    Kellel praegu tänapäeval pisikesed lapsed on, peavad ikka küll teadma, mida näiteks toiduvärvid teevad. Poemahlad tegid meil lapse täpiliseks, enam ei tee, ta on suuremaks kasvanud, aga ikkagi teen mahlad ise, harjunud juba, ja palju odavam ka.
    Kindel on see, et näiteks metsamarjad on nüüd küll väetisest vabad.
    Teine asi on veel see, milline keskkonnakoormus on kõik need kilesse keevitatud toiduained, iga vorstiviil eraldi pakendis. Ja lähemal kasvavatud toidu transport on kulutanud vähem kütust, jne. Prügi sorteerimine maailma ei päästa, tuleb üritada seda prügi vähem tekitada.

    #268222 Reply
    Susa
    Member

    Ma ei saanud tänu siinsele teemale täna poest ei vorsti ega sinki ostetud – ei leidnud lihtsalt sellist, mille pakendilt mõnd Ehheed vastu poleks vaadanud :P Ja jätsingi ostmata..
    Neljapäeval turule :)

    #268223 Reply
    Snowdrop
    Member

    Mina olen ka juba aastaid vorstidest eemale hoidnud, eelkõige halva maitse tõttu, hakkasin selle asemel hoopis erinevat liha ostma.
    Ema avastas poolteist aastat tagasi Mäeküla kõrtsi taga asuva lihapoe, kus on alati värske ja hea matsega liha kraam. Iga pühapäev kui maalt tuleb, käib sealt poest läbi ja ostab nädalaks vajaliku varu ära. Muidugi on seal odavam on ka kui mujal poodides. Võid ei tarbi ma juba 6…7 aastat. Võileivale panen erinevaid sulajuuste. Suitsuliha, suitsukana ja suitsukala teeme maal ise.
    Mulle meeldivad ka need Mareli kirjeldatud riisi ja tatra penoplastid :) olen ainuke, kes neid meie peres fännab :)

    #268224 Reply
    AvatarMuhv
    Member

    Ei peagi ju äärmustesse laskuma. Siililegi selge, et kuigi ma ei tea, kus ja kuidas on see siga, kelle liha ma söön, kasvanud ja toitunud, siis sama liha toorena ostes ja ise küpsetades on tervislikum kui samast lihast igasuguste säilitus- ja lisaainetega ülekülvatud lõpp-produkt.
    Kui mul on isu jogurti järele, siis ma lähen riiuli ette ja otsin välja kõige vähem solgitud ja kõige enam naturaalsetest ainetest tooote, aga ei hakka juurdlema, et kust see piim ikka tulnud on ja millega seda lehma on toidetud. Uskumatu, aga mõni neist ei ole isegi mitte piimapulbrist tehtud, vaid puhas taimerasv ja vesi, millele on mingi imega piimatoote maitse saadud (nagu ka paljud jäätised).
    Isegi tavalisele saiale oskab mõni firma peoga E-aineid lisada, samas kui teised saavad hulga vähemaga hakkama. Loomulikult ma valin siis viimase, kuigi ise küpsetades saaksin üldse ilma nendeta saia.
    Pikapeale jääb ka meelde, milliseid tooteid kõlbab süüa ja siis jääb lugemist ka vähemaks.

    Ma möönan, et ma ei pruugi sellise suhtumisega veel piisavalt tervislikult toituda, kindlasti saaks veel mahedalalt ja ökomalt, aga minu eesmärk ei olegi äärmuslikkus, vaid vältida ilmselgeid liialdusi ja valida poest saadavatest vähemrikutud toiduained. Usun, et siin ei kehti kas kõik või mitte midagi printsiip, vaid isegi poole võrra vähendatud keemia tarbimine on parem, kui valimatult kõige sisse ahmimine. Kuigi tõsised tervisetoitumisspetsialistid ilmselt vangutaks selle üle pead.

    PS. Mul on nüüd vorstitoodetega sama lugu kui Susal, ma vahel kohe lähen, et täna ma ostan ja söön salaja üksi paki keeduvorsti, aga kui ma hakkan lugema, mis seal kõik sees on (liha kõige vähem, eksole), siis mul läheb lausa süda pahaks mõttest, et ma peaksin seda sisse ajama endale. Mõttel on tugev jõud! :D

    #268225 Reply
    tripsu
    Member

    mina proovisin leida eile Selverist leiba, milles ei oleks ei jahuparandajat ega E-sid. Tükk aega lugesin, otsisin ja leidsin – Must taskuleib.

    #268226 Reply
    Roheline
    Member

    Kuigi mõnele tundub see teema ülepakutud, siis kordan nii nagu Muhv ja Kosmosemutt ütlesid et ei tahagi äärmustesse laskuda, lihtsalt vältida oma ja lapse toidus neid kõige kangemaid keemiad. Paljudel ju lapsed laigulised ja täpilised ja astmaatikud, nende jaoks on see eriti valus teema. Täiskavanud inimene võib ise oma valikud teha.

    #268227 Reply
    Avataryksteine
    Member

    Tervislikus toitumises pole minu jaoks midagi halba, kuni:
    a) see on kampaania-mingi päevani ajan endale ükskõik mida näost sisse, siis otsustan, et ei-sellest päevast hakkan paduökoinimeseks ja siis uuesti ühel päeval-ei see on ikka kallis, ei viitsi ka ja lasen vanaviisi edasi
    b) see on lausa hüsteeria vormis-ei kõlba enam lõpuks ükski kapsas ega kaalikas enne, kui sel ökosertifikaati juures on. Vanavanemad on paanikas, sest ei julge lapselapsele enam midagi süüa anda, sest ükski asi pole piisavalt öko.

    Mõlemat varianti näinud, seega selline igasugune loosungitega tervislik toitumine tekitab kõhedust.
    Ise eelistan lihtsalt võimalikult originaalilähedast toitumist. Maitsestamata liha, kui tahan tatart, söön tatart, ei osta selleks tatramakarone, tahan riisi, otsin neist mõistlikeima, mis võimalik, teen ise, juurviljad on kogu aeg söögi osaks, Brasiilia õunu ei osta… Makaronid on Eesti tingimustes minu jaoks üldse pool-kiirtoit. Vähesed valmistavad neid hingega. Rohkem tehakse selle pärast, et ruttu saab valmis.

    #268228 Reply
    Mareli
    Member

    @Susa wrote:

    Ma ei saanud tänu siinsele teemale täna poest ei vorsti ega sinki ostetud – ei leidnud lihtsalt sellist, mille pakendilt mõnd Ehheed vastu poleks vaadanud :P Ja jätsingi ostmata..
    Neljapäeval turule :)

    Sama siin, vaatasin eile poes sinke, kõigil maitsetugevdajad ja muud asjad sees. Ei ostnud.
    Aga, kust sa Susa tead, et turult ostes saad ilma E-detta sinki-vorsti ? Turul lihtsalt on lahtine kaup müügil, pole etikette, pole Eeeesid. :D

    #268229 Reply
    Susa
    Member

    Mida ei näe, seda ei ole ;)
    Tegelikult – isegi kui talukaubal on E-d sees, on neid seal tõenäoliselt vähem kui Rakverel või Maks ja Mooritsal. Ja kui osta talus suitsutatud liha, siis ei usu, et seal oleks eriti võimalik kuskile E-sid toppida. Või hõõrutakse enne suitsutamist lihakäntsakat E-des? :D

    Ma ei tea turul müüdavast lihakraamist tegelikult midagi. Homme alles tutvun, mida pakutakse.

    #268230 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Turul peab ikka ka väga hoolega vaatama, mida ostad. Tallinna Keskturul näiteks liigub isegi Poola lihatooteid. Kõige kindlam on, kui leida müüja, kes oma talu kaupa müüb, siis ta oskab vähemalt küsimustele vastata. Mis läbi kokkuostjate käib, on paras loterii, mitte parem kui poes.
    Lisaained on üks asi, aga eks igaüks teab, kuidas näiteks poest ostetud hakkliha pannil vett välja ajab (hakkliha võtab tõesti hästi vett sisse). Poole hinnast oled maksnud sissesegatud vee eest, samas turult ostetud lihakäntsakast isejahvatatud hakkliha mitte nii ei käitu.
    Ega seda päris puhast kraami ei saa niikuinii enam kusagilt, loomasööt on ju ka teab mis, ja kalakasvanduste lõhele ja forellile söödetakse värvainet, et liha oleks ilus punane (seda rääkis mulle toiduainetehnoloogia õppejõust sugulane, ja looduslikud variandid on tõesti kõvasti heledamad). Aga vähemalt muu töötlemine jääb siis oma vastutada.

    #268231 Reply

    E-dest rääkides,

    Oskaril on suht uued E-vabad lihaviinerid müügil. Väga nämmad on. Ma olen ka viimasel ajal hakanud sellele rohkem tähelepanu pöörama. Eile ostsin Apollost Jamie Oliveri Kokakooli ja sattus pihku ka Epp Petrone pisike E-voldik, mille rahakoti vahele pistsin, et poes paremini orienteeruda. Võimaluse korral ostan sinki turult või Talutoodete poest. Kuigi viimasel ajal pole ammu turule-Lõunakeskusesse sattunud.

    Ma arvan ka, et mõõdukalt tervislik toitumine kogub hoogu. Näiteks ma ostaksin rohkem ökopoodidest täisterapastat ja igast muid asju, aga rahakott ei ole nii paks. Mõnikord harva ostan Vändra ökojahusid (näiteks jõulude ajal ostsin piparkoogitaigna jaoks), aga hetkel igapäevaselt seda tarbida ei ole võimalik.

    Meie tervislikule toitumisele aitab kõvasti kaasa teise poole vanemate aiamaa ja ämma kelder. Ise tegime minu tädi pool sügisel kõvad õunamahla talgud ja nüüd hea võtta, varem sai ikka rohkem siirupit või mahla poest toodud. Ka marju panime päris palju külma ja purki.

    Paraku kõigil selliseid võimalusi ei ole ja kindlasti on see oma aiapidamine vaeva nõudev teine töökoht. Aga me käime võimalikult palju abis ka.

    Huvitav teema, mida lugeda ja arendada :)

    #268232 Reply
    Urri
    Member

    Ei tundu teema mulle ülepakutud, ega ei jälgiks seda, kui tunduks. Meeleldi toituks ise kah tervislikumalt, lihtsalt olen tõesti hätta jäänud püüdes aru saada, mis siis on tervislik või mis seda kindlasti ei ole. Erinevad neti-lehed räägivad üksteisele tihti risti vastu. Kaupluse tootesiltidest on siin juba juttu olnud – ma võin neid lugeda, aga aru ikka ei saa, mida kõik need keemilised ühendid neil tähendavad. Ma just päris siiralt mõtlen, et kui keegi näeb mingit tõesti head toodet, siis võiks ju siia märku anda. Üldse loodan selles teema olevate arutluste kaudu just asjast lõpuks paremat ja põhjalikumat ülevaadet saada kui seda et E-d on pahad-pahad. Ma arvan, et tõesti tervislikult toituda on tänase kaubanduse juures lihtsalt üsna keeruline.
    Omalt poolt julgen väita, et Pärnust Rimist saab selles mõttes korralikku hakkliha – et midagi ei lisata. Lihtsalt liha läheb läbi masina. Mul mees nägi! :D

    #268233 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Nojah, Mustamäe poodidesse tuleb juba valmispakendatuna mujalt, enamasti Rakverest. Kohapeal tehtavat on jube harva, see on parem küll.
    Kõik E-d ei ole nii kahjulikud, osa säilitusaineid on näiteks jõhvika baasil, aga mis on loetud kõige hullemateks, on igasugused mittelooduslikud toiduvärvid. Nende keelustamise nimel ju praegu võideldakse.
    Mina olen imestanud singipakendit lugedes, et mismoodi see sojavalk sinna sisse saadakse, aga ometi see nii on. Igatahes on liha minu jaoks sellega ära solgitud. Hiinlasele võib ta ju sobida, aga miks pean mina seda sööma. Ja küll ma imestasin, kui mustikajogurti koostises polnudki üldse mustikat, vaid hoopis õunaekstrakt ja kõikvõimalikud maitse- ja lõhnaained. Jõin sellist pahaaimamatult, kui mul veel tissibeebi oli, ja laps sai jubedad kõhugaasid.

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 200 total)
Reply To: Tervislik toitumine
Your information: