Tervislik toitumine

  • This topic is empty.
Viewing 5 posts - 196 through 200 (of 200 total)
  • Autor
    Postitused
  • #268384 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Vaatasin ka seda artiklit, ja mind pani imestama, et sidrun ja tomat on aluseliste toiduainete hulka liigitatud. Mõtlesin, et äkki ma olen loll ja saan asjadest valesti aru, ja hapu maitse ei loe, aga igasugu pH tabelites on numbrid kenasti paigas, sidrun äädikast veel happelisem 🙄
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:PH_scale.png
    http://wiki.answers.com/Q/What_is_a_tomato%27s_pH_level

    #268385 Reply
    Avatarzoocoll
    Member

    Asi ei ole väidetavalt mitte selles, kas toiduaine ise on happeline või aluseline (taldriku peal). Oluline on see, mis ta suus, maos ja soolikas teeb ja kuidas organismile mõjub, milliseid teisi toitaineid seob ja mida välja viib. No näiteks kohv seob kaltsiumi ja seetõttu justkui läheks kohvijooja organism “happelisemaks”.

    Üldiselt see ph jutt on natuke teab kust tulnud teaduse moodi. Organismis valitseb seesugune nähtus nagu humoraalne tasakaal (st temperatuur, niiskusesisaldus, pH jm näitajad), mille hoidmine on eluliselt väga tähtis ning ph-meetriga mõõdetavad kõrvalekalded nt veres oleksid juba selgelt surmavad või surmaeelsed. Ka ei ole nt kohvi näitel arvesse võetud seda, kui palju kaltsiumi inimene muu toiduga kohviga kaotatu asenduseks saab. Kohv on lihtsalt paha ja kõik.

    Eks need talupojatarkused olegi kõik ühtemoodi. Jäta ära ülemäära töödeldud toit, kontsentreeritud energia, tarbi rohkelt kiudaineid ja vett. Ise pead uskuma ja juhised peavad lihtsad olema – seda tohib, seda mitte – ja edu tuleb, kui vaid järjekindel oled. Samas ei ole need õnneretseptid universaalsed – tundliku seedimisega inimene saab kiudainekoguse äkilisest suurendamisest ja rohkest toortoidust seedehäired.

    #268386 Reply
    Roheline
    Member

    Mina tean ka seda, et lihtsaim viis aluselist vett saada, on sinna paar viilu sidrunit sisse panna.

    #268387 Reply
    Sunrise
    Member

    See teema on kuidagi soiku jäänud.

    Kas tervisliku toitumise all võiks rääkida ka varjatud toidutalumatusest, mis väidetavalt kõigil (või vähemalt suurel osal inimestest) esineb ja pikaajaliselt probleeme tekitavat? (Näiteks: http://allergialaps.kolhoos.ee/stories/storyReader$210)

    Ma olen end täna sel teemal ogaraks lugenud. Jõudsin lugemise käigus oma viis korda kindlasti meelt muuta, aga lõpuks jään ikkagi äraootavale seisukohale :) ja hetkel ei kuluta veel tuhandeid meie pere uurimisele testiga, mis äkki ei näitagi midagi tõest. Selle tagajärjel peab menüüd ja elukorraldust liiga kardinaalselt muutma, lihtsalt katsetamise mõttes pole südant seda ette võtta. 🙄

    #268388 Reply
    Avatarzoocoll
    Member

    Mu arust peaks sellisel puhul juurdlema, kas efekt, millest räägitakse, on näiline või tegelik. Kui keelatakse valkude ja tärklise koostarbimine ühe toidukorra ajal, siis mis tulemuse see tegelikkuses kaasa toob? Üks kaloririkas toidukomponent tuleb söögikorrast kõrvaldada ja asendada millegi lahjema ja kiudainerikkaga, nt lehtköögivili. Sellise põhimõtte järgimisel võtab nii ehk naa alla, isegi kui täpsemalt “talumatuse” reegleid ei järgi.
    Teiseks ilmneb tendents, et kõigil toidutalumatuse all “kannatajatel” võetakse igapäevamenüüst välja tavapärased kõrge energiasisalduse ja tühjade kalorite poolest kuulsad toiduained, nagu valge sai.
    Kolmandaks on kummaline, et kui näiteks tsöliaakiahaiged (gluteenitalumatus) ei tohi tarbida mistahes teravilja, milles on gluteeni, siis toidutalumatuse puhul räägitakse toiduainetest, mitte toitainetest. St samad komponendid ühe toiduaine koostises justkui põhjustaksid talumatust ja teise toiduaine koostises mitte.
    Nii et paraku, minu isiklik seisukoht on, et individuaalse toidutalumatuse jutt on pseutoteaduslik gibberish, mis sobib hästi neile, kes peavad ennast natukene keerulisemateks indiviidideks, kelle jaoks lihtsad lahendused on liiga lihtsad ja seetõttu ei näi toimivat…

Viewing 5 posts - 196 through 200 (of 200 total)
Reply To: Tervislik toitumine
Your information: