Tervislik toitumine

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 166 through 180 (of 200 total)
  • Autor
    Postitused
  • #268354 Reply
    VintajRose
    Member

    Kas keegi Nicholas Perricone´i toitumisteooriat ka on uurinud?
    Mul on raamat “50+25 tuntud dieeti”, sealt hakkas silma selle professori nö.”vananemisvastane” toitumisteooria. Hakkasin siis kaevama ja leidsin, et oma raamatus ta räägib Millardi reaktsioonist, so. suhkrumolekuli ühinemine valgu- või lipiidimolekuliga inimese organismis, mis põhjustab vananemist. Tema dieedis on näiteks keelatud kõik, mis sisaldavad suhkrut ja halbu süsivesikuid. Ta lubab õige dieediga 28 päevaga 10 aastat nooremat välimust ja enesetunnet. ( ma proovisin ja nahk läks tõesti väga palju paremaks! No minu peal oli hea katsetada, mul vanus selline, et … ee 🙄 ) Ma ise olen elukutselt kosmeetik ja samuti õppinud inimese anatoomiat ja eriti naha teooriat kuni rakuni välja ja ma olin ikka täitsa pahv, kui lugesin! Ega varsti tõesti leiutatakse surematuse saladus! Perricone´i teooria järgi tekitavad osad toidud meie keha rakkudes no nimetame “põletikku”, mis tapab neid rakke. Uued tekivad küll aga lõpuks enam mitte piisavalt kiiresti. Ja osad toidud, mida me oleme harjunud sööma (pea sadu aastaid) ei olegi nagu inimese organismile sobivad, kuigi kohest silmaga nähtavat reaktsiooni ei anna. Kahjuks ei ole tema raamatutest ükski eesti keeles ilmunud :cry:. 28 päevast siiski ei piisa, tuleks muuta tervet elustiili, et püsida kaua noor ja kortsudeta icon_b055 . Ühesõnaga bla-bla-blaa ma võikski siia kirjutama jääda 😆

    #268355 Reply
    Pisi-Pisi
    Member

    @otu wrote:

    Ja osad toidud, mida me oleme harjunud sööma (pea sadu aastaid) ei olegi nagu inimese organismile sobivad, kuigi kohest silmaga nähtavat reaktsiooni ei anna.

    Kas sa võiksid täpsemalt kirja panna, millised need “mittesöödavad söögid” on? Põnev hakkas :)

    #268356 Reply
    VintajRose
    Member

    No tal on iga toiduaine grupi juures pikk jutt, et mida ja miks.
    No näiteks:
    Proteiinidest räägib ta, et see on keha uuenemise ja toimimise kohapealt kõige tähtsam jne. Aga mitte igasugune. Ta soovitab piirata punase liha tarbimist ja soovitab valida kanarind (ilma nahata), kalkuniliha, piisonit või jaanalindu, samuti on sobivad igasugused mereannid (va. teadaolevalt kõrge elavhõbeda või pestitsiidide tasemega kohtadest püütud)
    Süsivesikute ja tärkliste kohta räägib ta, et neid tuleb tarbida, puuviljade, köögiviljade ubade ja kaunviljade näol ning mõned aeglaselt valmistatavad teraviljad nagu täistera kaerahelbed, tatar ja oder on sobivad. Sealt imendub suhkur aeglaselt verre ja ei põhjusta vere suhkrutaseme kiiret tõusu ja langust, mis on väga paha :? . Kõik mis on valgest jahust vm. jahust valmistatud on mittesoovitav.
    Rasvad. Ta ütleb, et ideaalis peaks meie toit olema vaba ülemäärastest küllastunud rasvadest ja kõigist trans-rasvadest. Soovitav on Omega-3, sel on rakule nö. põletikuvastane toime (kõik see jutt käib siin organismi sisestest protsessidest, põletuse peale kalamaksaõli ei ole vaja määrida :P ) No ta soovitab süüa lõhet, anšooviseid, sardiine, forelli jne., pähklid, seemned ja avokaado ka.

    #268357 Reply
    VintajRose
    Member

    Eelmises “kastis ei lasknud enam trükkida aga mul pool juttu veel kirjutamata 😳 . Jätkan siit edasi:
    Karoteen olevat jällegi inimkehale väga vajalik materjal. Neid on värvilistes köögiviljades (punane, tumeroheline, oranz/kollane). Spinat ja teised lehtköögiviljad, broccoli, paprikad, samuti punased ja rohelised oad, külmpressitud oliiviõli!, lõhe ja spinat on eraldi välja toodud. No ja köögiviljad sisaldavad veel muudki kasulikku.
    Flavonoidid . Sibul, õun + seemned, marjad, tee, punane vein, puuviljad, köögiviljad, maitsetaimed, tatar, tsitrusviljad (eriti valge säsi), kakao, paklažaan, punane peakapsas, jõhvikad, greip, kurkum peaksid toidulaual kindlasti olema.
    No seal on veel pool raamatut pikka teaduslikku juttu keha keemiast ja seostest ja üks oluline tõestus on tal seal ka. Ta ütleb, et on tõene aforism “sa oled see, mis sa sööd” ja see on ka mis sa mõtled ja tunned. Toiduvalik mõjutab kogu meie keha, aju samamoodi. Kehaga sobiv toiduvalik mõjutavat suurel määral inimese vaimset enesetunnet ja stressitaluvust ning isegi mõtteid (mõttemaailm muutub positiivsemaks).

    #268358 Reply
    VintajRose
    Member

    Mittesoovitavate toitude nimekiri siin: peekon (v.a. kalkuni), sõõrikud, õlu,
    leivad, saiad, kuklid, saiakesed ja ühesõnaga kõik pagaritooted ja koogid, kommid, teravili (v.a aeglase valmistusega kaer, tatar ja oder), shokolaad (v.a. ekstra tume, kus üle 80% kakaod), mais ja kõik temast tooted nt. hommikuhelbed, kreekerid, kiirtoit, jahu, frii-kartulid ja muu fritüüritud toit, puuviljamahl ehk poe pakimahl, müsli, mesi, hot dog, jäätis, keedis zelee jms. magusad konservid, mango, margariin, pruun suhkur, muffinid, nuudlid, pannkoogid, pasta, pitsa, popcorn, kartul, puding, riis, kartulikrõpsud jm. snäkk, šerbett, limonaad jms. joogid, tacod, suhkur, tortiljad, vahvlid, kohv, tee (v.a. roheline), alkohol (v.a. punane kuiv vein).

    Issand, mul läks endal nüüd kõht tühjaks 😆
    Mina näiteks mett ja teraleiba küll söön ja kohvi ikka ka joon. No ja taimeteesid tarbin ikka ka lisaks rohelisele. Muid asju söön ikka ka, äkki mitte enam nii tihti, kui vanasti aga ikkagi.
    Aga eks seal raamatus on veel lisaks todule soovitused toidulisanditele ja sportima peaks iga päev natuke. Lisaks vett jooma jne.

    #268359 Reply
    t7pi
    Member

    seda pikka nimekirja vaadates tekib tunne, et mida siis üldse süüa? :)

    #268360 Reply
    VintajRose
    Member

    Ega jah, mul on sama tunne 😆 . Parimad asjad siin elus on ikka keelatud 🙄 .
    Tegelikult lubatud toitude nimekiri on 2x pikem aga seal on enamuses köögiviljad, puuviljad, pähklid/seemned, kanafilee, kala, mereannid, kaer, tatar, oder jms.

    #268361 Reply
    Susa
    Member

    Ma lugesin üksaeg oma veregrupi dieeti ja tundus ka, et ma võiks söömata jätta kartuli, riisi, jahutooted, piimatooted, kapsa, apelsinid jne jne jne. Ja kui kogu see nimekiri jooma ajab, siis juua ka ei tohi, sest alokohol on keelatud ;)

    #268362 Reply
    AvatarMuhv
    Member

    Mina olen nüüd mõned nädalad pere taluvõidega “terroriseerinud”. Esimese nädala lapsed loobusid võileibadest (võid toidutegemisel ja pudrusilmana olen ma alati kasutanud ja selle vastu ei ole neil midagi), teisel nädalal hakkasid juba vähehaaval sööma ja nüüd ei jõu ama nii palju võid osta, kui seda läheb.
    Korra proovisime seda varianti, et lõime võipaki margariinikarpi, mees vajutas ühtalselt laiali ja katsime 5mm soolveekihiga – väga hästi seisis laual ja andis määrida. Ööseks tõstsin külmikusse.

    Aga kuna alati ei viitsi selle soolveega jahmida, siis nüüd tegin kasuliku tähelepaneku, et isegi külmikus seisvat võid annab suhteliselt normaalselt leivale määrida, kui võinuga on toatemperatuuril! Külm puidust võinuga võtab külma või enda külge ja lahti ei lase, aga kui nuga külmkappi mitte panna, annab sellega edukalt külma võid määrida. Ja võid ei võta noaga tükina, vaid tõmban paki pealt õhukesi viile (u nagu juustunoaga juustu lõigatakse). Olen proovinud ka 72% võideid, neid on tiba kergem määrida.

    #268363 Reply
    Tommykas
    Member
    #268364 Reply
    tripsu
    Member

    mesi ja kahjulik, no kuulge! 👿

    #268365 Reply
    Sutsuke
    Member

    ❗ Saaremaa pelmeenid sisaldavad maitsetugevdajat E621! Jälle üllatus. Ja lisaks on need väga jubeda maitsega.
    Minu meelest Pealinna pelmeenidel küll polnud E-sid sees. Ja üldsegi liigun ka mina sinna suunda, et hakata ise pelmeene tegema. :D

    #268366 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Vabrikupelmeenide põhihäda on see, et seal pole kunagi puhas liha sees, ikka soja ja teab millega segatud, et odavam oleks.

    #268367 Reply
    Lynx
    Member
    #268368 Reply
    Sutsuke
    Member

    @Sutsuke wrote:

    Minu suureks imestuseks on ka rosinates ja kuivatatud ploomides jm marjades säilitusained sees. Ploomides on E202, mida soovitatakse võimalusel vältida. Rosinates E220, mida soovitatakse kindlasti vältida. Olen alati arvanud, et kuivatatud puuviljad on tervislik näks. :?

    Ostsin Looduspere poest kuivatatud aprikoose, pärit Türgi mahepõllumajandusest. Hind on muidugi päris krõbe, 200g 42.-! Aga kui head need on!!! Hoopis teise ja parema maitsega kui need erkoranzid säilitus- ja jumal teab, mis ainetega töödeldud.

    Huvitav, kust veel oleks võimalik osta “puhtaid” kuivatatud puuvilju? Pärnus Kaubamajakas lillepood ka müüb lahtiselt kuivatatud vilju aga müüja ei osanud 100 % kindlusega vastata, on need ilma lisaaineteta või mitte :? Muidugi saab välimuse järgi ka aimu, sest need aprikoosid, mis ma ostsin on täitsa tumedad, erkoranzist on asi väga kaugel. :D

Viewing 15 posts - 166 through 180 (of 200 total)
Reply To: Tervislik toitumine
Your information: