Tervislik toitumine

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 200 total)
  • Autor
    Postitused
  • #7787 Reply
    Roheline
    Member

    Mõtlesin et teen uue teema, kuna olen hakanud seda teemat vaikselt uurima. Tänu ebameeldivale haigusele olen sunnitud väga oma toitumist jälgima ja leidnud infot otsides mitmeid huvitavaid dokumente. Ühte tahaks teiega ka jagada: Tervislik ja ebatervislik toitumine

    Kuidas üldiselt teie toitute? Olen märganud enda ümber väga paljusid inimesi, kes vaatavad ka mida poest ostavad ja suust sisse ajavad. Loodan et see tendents eestis jätkub ja väga ebatervislikke tooteid jääks poest vähemaks.

    #268190 Reply
    Susa
    Member

    See oli väga huvitav lugemine!
    Tänu sellele keetsin eile supi jaoks puljongi kanakoibadest, mitte ei visanud potti puljongikuubikuid ;) Kusjuuress – tunduvalt parem supp tuli!

    Minu toitumise kõige suurem aps on tööpäevade ajal söödav lõuna. Kuna mul ametlikku lõunatundi ei ole, et kuskile minna ja midagi normaalset süüa, siis olen ma sooja toidu saamiseks kasutanud juba oma pool aastat järjest kiirsuppe. Vaatasin küll, et ostan Knorri omi – ei sisalda säilitusaineid. Aga sellest artiklist lugesin, mida muud nad sisaldavad ja nüüd ma ei teagi, mida sööma hakata. Selle jutu peale ei tahaks neid enam tarbida.

    Mulle meeldivad tegelikult kanavorstid. Need näevad sellised beežid ja äpud välja, aga on head. Üllatuseks oli, et pelmeenid on tervislik toit! Kunagisest kaalujälgimise ajast on meeles, et pelmeene ei tohi süüa. Sama lugu on ju pastatoodetega. Ühed räägivad, et ei kõlba üldse söömiseks, teised kiidavad taevani ja Ringvaates näidati kuidas see on iluuisutajate lemmiktoit. Saa siis aru :)

    Puuvilju võikski sööma jääda. Viimase aja lemmikud on oma õunapuu ahjuõunad, mille südamik seest välja urgitsetud ja mesi asemele pandud :)

    #268191 Reply
    Sutsuke
    Member

    Peale Eesti Ekspressis ilmunud artiklit ostsime omale raamatu “Saladuslikud e-ained meie igapäevatoidus”. See ka päris huvitav lugemine. Igasugused viinerid ja keeduvorstid jätsime ammu menüüst välja nii palju kui vähegi võimalik (liha seal ju minimaalselt). Igasugused värvilised kommid ja muud maiustused on ka välja jäänud (kahjulikud toiduvärvid!). Peab ikka jälgima, mida endale suhu pista!

    Kui pisipoja sai ühekuuseks, tekkis tal mingi toidu allergia. Kuna annan talle rinda, pidi see olema midagi, mida ma söön. Ja avastasime, et allergiat tekitas lapsel Tere kohupiimatoru! Seal on mingid E-d sees. Jätsin selle menüüst välja ja allergia kadus. Kuna muid piimatooteid söön jätkuvalt, on välistatud, et allergiat tekitas piimavalk.

    #268192 Reply
    Avatarzoocoll
    Member

    @Susa wrote:

    Sama lugu on ju pastatoodetega. Ühed räägivad, et ei kõlba üldse söömiseks, teised kiidavad taevani ja Ringvaates näidati kuidas see on iluuisutajate lemmiktoit. Saa siis aru :)

    Mõtlemise koht. Pastatooted annavad peamiselt süsivesikuid, mis teadupärast on energiaallikas. Oleneb palju pastast ka – kvaliteetsest jahust pastatoode annab kindlasti lisaks teraviljade vitamiine-mineraale, aga jumal teab millest tehtud kiirnuudlid mitte. Üldiselt aga on nii, et kui toiduenergiat niigi kipub liiga palju suust sisse minema, siis pastarooga, milles paraku suur ülekaal justnimelt energial, tuleks endale lubada harva. Kuna mees on diabeetik ja ütleb, et temal kartulid ei tee olemist heaks, siis ma teen teinekord pastaga nt sellist trikki, et panen aurutatud köögiviljaga pooleks.

    Üldiselt on nii, et see, mis on olnud aastasadu kuskil kandis inimeste peatoidus, ei saa olla kahjulik või ohtlik, aga häda on selles, et tänapäeva inimese energiavajadus on niivõrd väikeseks muutunud, et kunagine põhitoit – sai-leib, riis, pasta – on saamas toiduaineteks, millega vaid aeg-ajalt maiustada tohiksime, kui just ei ole füüsilise töö tegijad või sportlased… Meiesugustele ümarusele kalduvatele kontori-inimestele on õige toit roheline rohi mitmesuguste salatitaimede näol…

    #268193 Reply
    Roheline
    Member

    Pastaga on nii et mina söön seda küll, aga ei osta enam tavalise valge nisu oma, vaid kas täistera või kaera või tatra. Tatra omad meeldivad lapsele eriti. Lisaks on veel saadaval mitmetest jahudest pastasid, mis on oluliselt tervislikumad kui valgest nisujahust.

    Susa, aga töö juurde võid ju kaasa võtta kodust karbiga salatit ja kõrvale sööd leiba. Täidab hästi kõhtu. Salati sisse võid panna ju kõike (nt mis eelmisest päevast järgi jääb- pastat, aedvilju, kartult, riisi, tatart, muna, kala, kana jne).

    #268194 Reply
    Susa
    Member

    Jah, loomulikult. Ma mõtlesin pigem sooja sööki lõunaks.
    Aga tatrahelbed ajavad ka asja ära :)

    #268195 Reply
    AvatarDragonfly
    Member

    Väga hea ja kasulik teema ! Tunnen isegi huvi tervisliku toidu vastu ning püüdlen sinna poole, et rämpstoidu (kui mitte öelda, et kahjuliku ja ohtliku toidu) osakaalu vähendada … Panen mõned asjad kirja, äkki see innustab kedagi või vähemalt annab mõtlemisainet …

    *Ma teen päris palju ise süüa, selles mõttes, et ei osta poest valmistoitu ja üritan vältida poolfabrikaate.
    *Ma kunagi ei osta maitsestatud/marineeritud/paneeritud jms liha – ikka puhas toores liha ja maitsestan/valmistan ise.
    *Sel suvel õnnestus mul pere täielikult võõrutada nendest karbimargariinidest (rama, keiju jms) – nüüd on meil laual taas tavaline või. Toidu valmistamisel kasutan päevalille- või oliivõli, ka külmpressitud oliivõli kasutame palju.
    *Supi jaoks puljongi keedan alati ise – puljongi kuubikuid meil majas ei leia juba ca 7 aastat, just selle va natriumglutamaat’i pärast. Kunagi oli mu lemmikmaitseaineks Vegeta segu, seda kasutan praegugi mõnikord, kuid jällegi sisaldab see maitsetugevdajaid ja muud jama … seega järjest vähendan selle kasutamist. Tegelikult saab toidud kenasti maitsestatud kasutades järgmist: sool, erinevad piprad, sinep, maitseroheline, küüslauk, sibul ja muud köögiviljad (nt varsseller, porgand, tomat).
    *Pannil praetud toitu teen harva, pidevas kasutuses on hoopiski praeahi.
    Päris libedalt mul ka ei lähe 😆 jätkan võitlust viineritega (ja ka ketšupiga). Ise ma söön neid väga-väga harva, aga lastele need meeldivad. Sestap on ketšup meil ikka alati olemas ja viinerid tuuakse koju ca 3-4 korda kuus. Paar korda kuus söövad lapsed ka kiirnuudleid (no millegi pärast need hirmsasti maitsevad).
    No nüüd tuli küll pikk kirjutis, mõni teine kord kirjutan maiustustest ja jookidest 😉

    #268196 Reply
    Urri
    Member

    Praktiline küsimus – kuidas te võid säilitate? Külmakapist võttes on ju võimatu seda leivale määrida, samas toasoojas ei säili kuigi kaua?

    #268197 Reply
    AvatarMuhv
    Member

    Mind ka see huvitab, kuidas võid leivapealsena kasutada saaks. Mäletan, et lapsepõlves hoiti suveti nt soolases vees, muul ajal seisis kapis lahtisena, oli paras tatt ja rääsus ruttu.

    #268198 Reply
    Urri
    Member

    Seda soolvee värki mäletan mina kah aga eelistaks ilma..

    #268199 Reply
    Susa
    Member

    Eestimaine või ei püsi jah kaua :( Me ei tarvita ka enam ammu margariine, ikka ainult võid. Aegajalt on kodus Poola võid ja see on toatemperatuuril ka täiesti ilus ja ei lähe jubedaks kollaseks – on see nüüd hea märk või mitte, seda ma ei tea.

    Kas keegi on teinud ka selliseid uuringuid, millise firma piimatooted kõige tervislikumad on ja milliseid ei tasuks pruukida?

    Või hoiunippi ootan ka huviga!

    #268200 Reply
    Roheline
    Member

    Minul näiteks pole võiga probleeme 😉 lihtsalt eelistan leiva peal toorjuustu, või söön paljalt. Võid kasutan ainult putrudes. Aga kui tulebki võiga leiva isu peale, siis võtan pool tundi ennem külmkapist välja ja panen pärast tagasi.

    Lisaks Siin on üks väiksem e-ainete tabel (koos mõnede konkreetsete eesti poodides olevate näidetega)

    Ja siin väga põhjalik tabel E-ainetega

    #268201 Reply
    AvatarMuhv
    Member

    Vot mina ise kasutan ka toorjuutsumäärdeid, aga lastele see ei maitse, nemad tahavad karbimargariini :(

    Võin tuua sellise näite: minu poistel, kes suurem rohkem, noorem vähem on allergilised, olid pikka aega jalatallad lõhedes nagu see on vanadel inimestel või jalaseene korral. Võeti igasuguseid analüüse ja lõpuks allergoloog ütles, et see on nö atoopiline jalg (ehk allergiline nahapõletik). Selleks ajaks olid meil ammu igasugused kirjud poejoogid ja -mahlad, kartulikrõpsud, aastaid säiluvad pakimaiustused, šokolaadid ja kakaod jms menüüst kõrvaldatud, aga kasu ei miskit. Möödunud aastal lõpetasin keeduvorstide ja viinerite ostmise (kuigi mulle endalegi need tohutult maitsevad 😳 ) just nende roosat värvust andvate ühendite tõttu ja poiste jalad said korda!

    Vbl inimesel, kel otseseid vaevusi toidust saadavate ainete tõttu ei ole, on raske hinnata seda kahju, mida need meie organismis tekitavad, aga kui sa näed käegakatsutavat effekti toidu valikust sõltuvalt, siis on kergem ühest kui teisest loobuda. Seda enam, et kui vähegi süüvida, siis leiab igale asjale tervisliku alternatiivi ja tervislike toitude valmistamine saab harjumuseks (algul tundus jubeda ajaraiskamisena alati ise kõik toidud valmistada), toidavad kõhtu ka paremini ja pikemaks ajaks kui poolfabrikaadid või kiirroad.

    #268202 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    @Susa wrote:

    Kas keegi on teinud ka selliseid uuringuid, millise firma piimatooted kõige tervislikumad on ja milliseid ei tasuks pruukida?

    Või hoiunippi ootan ka huviga!

    Kohupiimadest on siin Põhja-Eestis Saidafarm ainuke, kelle kohupiimas (ja juustus) midagi kahtlast sees pole, ja hirmus hea on see nende kohupiim ka. Neil on ka ametlik ökomärk.
    Ükskord hapukoorepakke uurides olin tõeliselt üllatunud, et needki puha sisaldavad E-sid, kõikide suurtootjate omad (aga väikeste oma ju ei ole).
    Või säilitamisega pole meil mingeid probleeme – see saab lihtsalt kiiresti otsa. 😆 Margariine pole aastaid ostnud.
    Lapsepõlvest maalt mäletan või soolvees hoidmise nippi.
    Mahlad-moosid kodus tehtud. Toorainet ma muidugi ei saa kontrollida (eks nagu lihalgi), aga vähemalt kõik muu on mu oma tahtmise ja teadmise järgi.
    Muhvil on õigus – poolfabrikaadid ei täida kõhtu. Meil on keskturul välja timmitud üks konkreetne talu, kelle liha ostame, neil on alati väga hea. Keeduvorsti ostame ehk kord kuus, kui rämpstoiduisu tuleb, aga see on viimasel ajal nii kehva, et siis jääb ka pool järgi. Singid on nendesamade maitsetugevdajate tõttu ikka päris ebameeldiva maitse omandanud, isegi kahju, vahel tahaks sinki, aga pole enam sellist, mida julgeks osta.
    Need kalevi kommid, mille vastu presidendiproua sõdib, on ju tegelikut, mis seal salata, ka maitselt muutunud parafiinipulkade sarnaseks, ja iseenesest meil menüüst hakanud välja jääma.

    Tegelikult on ikka päris kurb, et toit on nii kehvaks muutunud.

    #268203 Reply
    Lynx
    Member

    Seda kõike siin lugedes….kas te üle ei pinguta?

    Mul on küll selline mulje jäänud…

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 200 total)
Reply To: Reply #268203 in Tervislik toitumine
Your information: