õhuline biskviit

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)
  • Autor
    Postitused
  • #4575 Reply
    Sutsuke
    Member

    Oskab keegi soovitada, kuidas teha õhulist biskviiti?

    Praegu olen teinud nii: nt 5 munavalget vahtu 2 lusika suhkruga, siis kollased vahtu 3 lusika suhkruga. Siis segan kokku ja lisan 3 luskat jahu, 2 tärklist ja 1 tl küpsetuspulbrit. Aga ei tule õhuline…. 😥
    Biskviidi küpsetamine on üldse vist raske…

    #190806 Reply
    Pireparm
    Member

    Mina teen rullbiskviiti nii nagu Sinagi.Aga koogi jaoks löön munad kaussi,lisan iga muna kohta 1spl suhkrut ja noaotsaga natuke soola ja vahustan heledaks, tugevaks vahuks. Siis lisan õige pisut vett (2 spl täit 6 muna kohta)ja iga muna kohta 1 spl( mitte kuhjaga) jahu. Jahu lisamisel segan õrnalt puulusikaga ja kallan vormi. Küpsetan190 kraadi juures.

    #190807 Reply
    mummukad
    Member

    Mina lisan ka alati veidi vett see hoiab pärast biskviidi pehme ja ei vaju nii kergesti alla.

    #190808 Reply
    Sutsuke
    Member

    Et siis see, et valged ja kollased eraldi vahustada ei taga kohevust? Võib vabalt ka koos vahustada?

    #190809 Reply
    Murjam
    Member

    Kogemus ütleb, et õhulisuse tagab see, kui kollasele aeg-ajalt vett lisad ja vahustad nõrkemiseni. Kui viitsid, siis sortshaaval kas või terve klaasi vett. Ikka nii, et sorts vett ja vahustad, kuni munamass on juba üsna paks, siis jälle sorts vett jne. Nii et läheb juba väga hele-helekollaseks kätte. Siis sõelud paksuks vahuks aetud kollasele jahu iga muna kohta 1 spl. Enne oled veel kõvaks massiks vahustanud valge, millele lisatud veidi soola ja u. kolmandik suhkru kogusest (ülejäänud suhkur siis kollasel). Ja suhkrut samamoodi 1 spl muna kohta. Valge peab olema nii paks, et kui kausi kummuli keerad, ta sealt välja ei kuku. Kui kollane jahuga segatud, siis pead väga-väga õrnalt valge sinna juurde segama. Samas ei tohi ka liiga palju segada. Ahi on eelkuumutatud umbes 175-200 kraadini ja vahepeal ahju ei piilu ;)
    Ja minu vanaema ütles, et kui koputad lusika vastu kausiäärt puhtaks, siis vajub tort pärast kokku. Nii et ei mingit koputamist :D

    #190810 Reply
    Avatarzoocoll
    Member

    Veel üks nipp on see, et ahjust võttes keerata vorm ettevaatlikult kummuli ja toetada servipidi millelegi, nt kolmele ühekõrgusele kausile vms. St kook “ripub” jahtudes, pea alaspidi. See mõistagi eeldab, et ei kasutata ülilibedat vormi, kust kook enneaegu välja võib kukkuda. Kui põhjast miski ei pea, siis on ükskõik mis pidi see kook on, kokku kipub ikka vajuma.

    #190811 Reply
    robiina
    Member

    Ah, et kogu point ongi selles veetilgas. Teen kevadest saadik meeletuid ponnistusi, et saada sama hea biskviitkattega kook nagu mu ema kunagi tegi. Küll olen lisanud tärklist ja küpsetuspulbrit – aga ikka ei ole see. (mäletan küll, et ema pani vett ka, aga pidasin seda tähtsusetuks) Täna proovisin siis uutmoodi (järgides siinseid nõuandeid) – ei tea kas see oli juhus või tõesti tõsi, aga kook oli meeletult hea :D
    Aitäh Sutsukesele ja nõuandjatele!

    #190812 Reply
    AvatarAnonüümne
    Guest

    Löön munad eraldi lahti, vahustan munavalge näputäie soola ja vanillisuhkruga. Kõvale valgele vahule kallan (ikka vahustades) juurde munakollase-ükshaaval, rahulikult (käsitsi kloppides vaja abijõudu). Kogu aeg vahustades, lisan suhkru-tasapisi kallates, nüüd läheb muna valgemaks ja vahusemaks- rohkem ei klopi! Võtan jahu ja sõelun vahule, ning segan tainast lusikaga kellaosuti suunas ning natuke alt üles suunaga. Muna armastab õhku, liigse segamisega tuleb õhk välja. Nüüd kallan taigna võiga määritud(minul on klaasvormid) vormi (võib veel mannaga üle puistada)või küpsetuspaberile (rullbiskviit) ja vähemalt 180-200 kraadisesse kuuma ahju.
    Biskviittaigna retsept:5 muna, 5 spl suhkurt, 5 spl jahu, näpuotsaga soola ja pool tl vanillisuhkurt.
    Hea oleks, kui munad oleksid külmkapist võetud- vaht tekib paremini ja ärge songerdage mikseriga kausis edasi-tagasi, vaid ainult ühes suunas (mina keerutan kellaosuti järgi). Vanaema tarkus: muna läheb lahti sonkimisega.
    Head proovimist!
    PS! Rullbiskviidi keeran kokku kuumalt ja jätan selle sama paberi sisse , millel küpsetasin, jahtuma.

    #190813 Reply
    Urri
    Member

    Huvitav, mida mina valetsi teen? Telliti juubeliks tort, nii suurt põhja on jube keeruline kihtideks lõigata, seega küpsetan tavaliselt kihid eraldi. Proovisin siis kahele kihile vett lisada, et ikka uhke kui kohevam saab, aga mõlemad kihid vajusid peale ahjust võtmist kolinal kokku. Õnneks kodus ikka mune oli, sain uuesti teha. Kõike sai justkui piisavalt, munad – nii valged kui kollased, olid igati korralikult vahtu aetud? Üks kiht jahtus rätiku all, teine ilma, vahet ei mingit.

    #190814 Reply
    AvatarAnonüümne
    Guest

    Äkki oli tegu jahu koguse või sordi muutusega? Jahusid ka erinevaid… üks partii on super, teisega aga põrud.

    #190815 Reply
    AvatarAnonüümne
    Guest

    No ma ei saa aru, kui keeruliseks võib ühe lihtsa asja ajada! Võib-olla on asi selles, et ei saada aru, missugune see munavaht peab ikkagi välja nägema, sest tõesti pole midagi keerulist: lihtsalt munad (nii rebud kui valged) koos vahtu mikserdada või ka käsitsi, kel viitsimist, jahu ettevaatlikult juurde segada ja umbes 180-200 kraadi juures küpsetada.

    Lisaks, et parema tulemuse saavutamiseks peaks järgima MAHU suhet 1-1-1 ehk et munad mõõdunõusse lüüa ja sama kogus suhkrut ja jahu mõõta, sest munad võivad olla väga erineva suurusega.

    Jahule võib lisada paar lusikatäit tärklist, et biskviit jääks õhulisem.

    #190816 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Kõige lollikindlama biskviidi, mis kunagi untsu ei lähe, saab hanemunadest. Aga neid on paraku raske hankida :(

    #190817 Reply
    AvatarAnonüümne
    Guest

    @Kosmosemutt wrote:

    Kõige lollikindlama biskviidi, mis kunagi untsu ei lähe, saab hanemunadest. Aga neid on paraku raske hankida :(

    Pardimunadest ka! Olen teinud ja üldse ei tee vahet, kui just ei käi teistele nina peale hõõrumas. 😉

    Muna peab olema nii vahul, et kaussi tagurpidi keerates sisu välja ei kuku! :P See ei tähenda muidugi seda, et tagurpidi kaussi peabki jääma hoidma ja ootama, millal tuleb…
    Teine variant- munavaht peab jääma püsti kui mikseri vahustajat välja tõstad, käsitsi kloppides näed ju vispli pealt, kas “mütsike” jääb pähe või vajub lönti.

    #190818 Reply
    Sutsuke
    Member

    Ma mikserdasin praegu muna 7 minutit vahtu ja kuskilt otsast ei paistnud, et see segu nüüd kausist välja ei kukuks. Ikka oli suhteliselt vedel. 🙄

    Aga nüüdseks olen mina loobunud katsetamast/küpsetamast sellist biskviiti, mida väidetavalt peaks saama kolmeks kihiks lõigata. Näen parem kolm korda rohkem vaeva ja küpsetan kõik põhjad eraldi.

    #190819 Reply
    AvatarAnonüümne
    Guest

    Kui munad kõik koos ( kollased ja valged) vahtu mikserdada, siis vaht ikka päris nii tugevaks ei lähe, et kausist välja ei kuku, aga läheb väga tugevaks ja hakkavad tekkima vaalud. Vaht on päris tihke. Küpsetama peab suht kannatlikult aeglaselt, sest see võtab aega. 7 munaga tahab mul taigen vormist välja paisuda – mina olen teinud umbes 5 munaga ja siis saab põhja kolmeks lõigata.
    Tegelt oleks hea kellegi oskajaga korra asi läbi teha. Mina saingi nii tegemise selgeks, sest ühe sõbranna mees oli kondiiter :D Tuleb teha üks ühine torditegemine 😉

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)
Reply To: õhuline biskviit
Your information: