Isetehtud vorst (suletud)

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 25 total)
  • Autor
    Postitused
  • #11566 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Mõtlesin, et teen siia sellise teema, äkki on veel neid, kes kodus vorstiga jändavad. Asi sai alguse sellest, et mulk oli vaja teha soolikast nööri (semmipuu jaoks), aga et pakis on 15 meetrit, siis ei tahtnud kallist kraami raisku lasta ja hakkasingi proovima. Olen praegu läbi proovinud kolm retsepti – eesti blogides laialt levinud sealiha-kartulivorst (rannarootsi päritoluga) ja kaks Saksa retsepti – praevorsti ja viineri.
    Mu 22-aastane, kes pole aastaid vorsti suu sisse võtnud, pärast põhikooli keemiatunnis kuuldut, on tõelises vaimustuses, ja viieaastane samamoodi. Mees ka rahul.

    Sain ühe inglisekeelse vorstiraamatu, mis sisaldab päris palju retsepte, ilma salpeetri ja maitsetugevdajata (kes ikka väga tahab, et vorst oleks roosa, siis soovitab askorbiinhapet taignasse segada).

    Ja Keskturult sain ka hakklihamasina otsa käiva vorstilehtri, pole veel jõudnud proovida, seni kasutasin lahtilõigatud plastpudelit.

    Lõpetuseks postitan siia viinerite retsepti, kes oleks uskunud, et ehtne viiner hoopis sellise maitsega on. (vabandust, ei viitsi ühikuid konvertida)
    3 jalga peent soolikat
    1 nael lahjat sealiha, tükeldatud
    1 nael lahjat veiseliha, tükeldatud
    1/2 naela vasikaliha, tükeldatud
    1/2 seapekki, tükeldatud
    2 tl peeneks lõigatud sibulat
    1 tl suhkrut
    1/2 tl cayenne’i pipart
    1 tl paprikat
    1/2 peeneks jahvatatud muskaatpähkli koort (seda mul polnud, panin muskaatpähklit)
    1 1/2 tl peeneks jahvatatud koriandrit
    3 tl soola
    1/4 tassi + 1 spl jahu
    1/2 tassi külma piima
    1/2 tassi külma vett

    (kes ei tea, siis mõõtühik tass- cup on inglisekeelses maailmas 250-grammise teeklaasi täis)

    Segada ained kokku, lasta hakklihamasinaga võimalikult peeneks, toppida soolikasse, (keerata samal ajal vajaliku pikkusega juppideks) ja keeta tasasel tule 45 minutit. Jahutada kiiresti maha jääkülma veega. Söömiseks küpsetada praeahjus või pannil. Saab säilitada sügavkülmas.

    Minu kogemus selle retseptiga on, et liha võiks veelgi “lahjendada”, päris toitev tükk tuli. Jahuna kasutasin graham-jahu.

    Maitseainete kogus tundus peale vaadates hirmuäratavalt suur, aga selgus, et viiner sai tegelikult päris maheda maitsega, see kuidagi kaob sinna liha sisse ära.

    Ega ei kipu enam poest vorsti ega viinerit ostma.
    Ja saab korraga palju ette valmis teha.

    #328897 Reply
    Avatarmeka
    Member

    Tänud! Mul on vorstimasin köögikombaini küljes olemas, aga hirm on suur ja pole teha julgenud. Aga kuna sa siin räägid, et on lihtne teha, peab järele proovima.

    #328898 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Keda mu nimetatud vorstiraamat huvitab, saatke sõnumiga meiliaadress (mul on pdf, pole küll ilus avalikult reklaamida).
    Vanasti oli see soolikate puhastamine üks jube töö, nagu räägitakse. Tänapäeval pole vaja sellega vaeva näha, Rakvere Lihakombinaat müüb seda puhastatud kujul vaakumpakendis.

    #328899 Reply
    helikene
    Member

    Polnud see soolikapuhastamine midagi nii suur töö, kui olid õiged riistad, st kaks sukavarrast ja üks kummirõngas 😆 Aga tekitasid huvi- kus seda väärt kraami müüakse?

    #328900 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Keskturu turuhoone allkorrusel, kus on lihaosakond. Seal on ühes letis silt väljas, et müüa sea kõversool, 15 m pakis. Hind oli umbes 3 eurot.
    Soolatud sool, enne kasutamist vaja hetkeks likku panna.

    Kaks sukavarrast ja kummirõngas kõlab nagu mustkunst :D Ma pole ise soolika puhastamist näinud.

    #328901 Reply
    helikene
    Member

    Ma sain selle töö selgeks, kui vahepeal mitu aastat sigu pidasime. Ühe portsu puhastamiseks üle poole tunni tavaliselt ei läinud. Tänan info, retsepti ja isutekitamise eest!

    #328902 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Postitan ühe retsepti veel, mille olen jõudnud ise ära proovida. (jällegi – ei viitsinud konvertida, siin saab http://www.digitaldutch.com/unitconverter/mass.htm )

    Saksa praevorst (Bratwurst)
    3 jalga soolt
    2 naela läbikasvanud seakaela, tükeldatud
    1 nael vasikaliha, tükeldatud
    1/4 tl jahvatatud vürtspipart
    1/2 tl köömneid
    1/2 tl kuivatatud majoraani
    3/4 tl värskelt jahvatatud valget pipart
    1 1/2 soola

    Ajada kõigepealt eri liiki lihad erladi läbi hakklihamasina, siis segada kõik ained kokku ja ajada veel kord läbi masina. Toppida soolikasse, külmutuskapis säilib paar päeva, võib ka sügavkülmutada. Ei keedeta enne küspsetamist või praadimist.
    Tütre kommentaar oli, et maitse on väga hea, aga tekstuur natuke igav. Ise mõtlesin ka, et proovin järgmine kord näiteks kruupe (keedetud) sisse segada.
    Ilmselt sõltub tekstur ka konkreetsest hakklihamasinast.

    #328903 Reply
    Avatarpisikemy
    Member

    Kui keegi eestikeelseid vorstiretsepte otsib, siis Vorstiraamatus täitsa olemas.

    http://www.apollo.ee/vorstiraamat.html (Rahva Raamatus üks sent odavam :wink:)

    Ehk alguses retseptid, kuidas vorsti valmistada ja pärast, mida nendega peale hakata.

    Ise pole ühtegi vorsti veel meisterdanud, kuna meile õnneks keemiatunnis ei räägitud, millest vorst koosneb, ja mul läheb poevorst ka alla :D

    #328904 Reply
    AvatarDragonfly
    Member

    Vau, kui huvitav teema, ma pole kordagi elus vorsti teinud – nüüd tahaks ära proovida :) Tänud kogemuste jagamise eest !

    Olen sellise naturaalse toidu pooldaja ja poevorsti meie toidulaual kohtab haruharva.

    #328905 Reply
    helikene
    Member

    Kui ma veel verivorste ise tegin, siis maitsestasin kruubipudru pitsamaitseaineseguga. Nüüd linna sattudes peaks ka 15m ostma ja proovima sama sisuga, aga vereta , vorsti teha.

    #328906 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Ma just tahtsin küsida, kas kellelgi on valge tanguvorsti retsepti? Pekitükkidega.

    Verd pole vist Tallinnas üldse võimalik hankida 😥

    Mõtlesin veel, et kirjutan paar sõna soolikasse ajamisest, sest ise tegin alguses ebaratsionaalseid liigutusi ja kulutasin mõttetut aega ja vaeva.

    Soolikas on mõtet lõigata paraja pikkusega juppideks, et ei peaks mitut meetrit korraga täis ajama.
    Ja kindlasti tõmmake kogu topitav soolikajupp lehtri (või pudelikaela) peale kortsu (nii nagu sukkpükse jalga pannakse), siis ta läheb ilusti järjest täis.
    Nüüd saan hakata hakklihamasinaga täitma, eks näis, kuidas välja tuleb. Käsitsi toppides mul puupulgaga eriti hästi välja ei tulnud, kleepus pulga külge, aga lusikaga lükates läks päris jõudsasti.

    #328907 Reply
    helikene
    Member

    Mul on see hakkmasina otsik olemas, kuid ikkagi oli suure trehtliga mugavam. Lükkasin puust pudrunuia varrega. Põhiline, et liiga tihkelt ei topiks, sest täidis st kruubid paisusid veel. Kui päris aus olla, siis mul mingit retsepti polnudki, kõik käis tunde järgi. Kuna ma ise pekki ei söö, siis panin vorsti sisse hakkliha.

    #328908 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Tulen vist ka kõhutunde järgi katsetada :)

    #328909 Reply
    AvatarAnonüümne
    Guest

    Valged tanguvorstid.

    1 kl odrakruupe või jämedat tangu
    3 kl vett
    Soola
    150 g pekki või sea küljeliha
    1 sibul
    1 tl peenestatud vorstirohtu (majoraan, tüümian, pune)
    Veidi suhkrut
    Sooled

    Kruubid pestakse ja pannakse keevasse, soolaga maitsestatud vette.
    Liha või pekk lõigatakse väikesteks kuubikuteks, praetakse kergelt koos sibulaga ja isatakse kruupidele. Hautatakse peaaegu pehmeks. Lisatakse 1 kl külma vett, et puder jääks sõmer ega oleks kleepuv. Maitsestatakse.
    Lehtri abil täidetakse puhastatud sooled lõdvalt pudruga, sest edasisel keetmisel tangud paisuvad. Kenamad on väikesed vorstid. Selleks seotakse täidetud sooled iga 15 cm järel nööriga. Seotakse ka otsad.
    Vorstid pannakse leigesse vette ja kuumutatakse aeglaselt keemiseni. Keedetakse nõrgal tulel 30 minutit. Tõstetakse lauale jahtuma.
    Enne lauale andmist praetakse kuumas rasvas või koos pekiviiludega praeahjus krõbedaks.
    Serveeritakse kuumalt pohla-, mustika- või peedi-õunasalatiga.

    +++++++++++
    Ps Verivorsti vlmistamiseks sobib sama retsept, mille koostisesse lisandub 1 kl kurnatud verd. See lisatakse peale tangusegu maitsestamist (enne soolte täitmist).

    +++++++++++

    PsPs Vorstide tegemisest saab lugeda ka nt siit

    #328910 Reply
    AvatarKosmosemutt
    Member

    Aitäh, Sant :)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 25 total)
Reply To: Reply #328908 in Isetehtud vorst (suletud)
Your information: