Akna all

MINU EILSED ÜLEELAMISED
ehk käsitööväline sissekanne.

Kuigi olen aru saanud, et siia tohib teha sissekandeid peaasjalikult käsitööalal, tahan teha ka ühe käsitöövälise. Sest inimestega juhtub ka kästiööväliselt palju ja see on samuti osa nende olemusest. Ja kui käesolev nagu päeviku eest on, siis võib ehk vahel ka näputööst kõrvalejäävat puudutada.

Eile päeval rääkisin oma kalli sõbrannaga, kes mulle jutustas oma töökaaslase last tabanud õnnetusest. Asi ise on liiga jube, et kirja panna… Peale seda juttu oli nii halb olla, nii psüühilises kui füüsilises mõttes , et sellega toimetulekuks oli vaja imet. Lihtsalt maailm tundus nii kole koht. Ainuke mõte oli, et ma vihkan sellist maailma!

Mees helistas Londonist tööreisilt, olin nii liimist lahti… Tema ütles,et äkki pöörab see päev veel parema poole. Aga ma ei kujutanud ette, mis asi see võib olla, mis pööraks selle päeva õhtuks nii, et magama saaks vähemalt minna. Kui lapsed olid vannitatud siis tuli mul meelde üleeileõhtune Ringvaade, mida kordusest poole silmaga nägin. Gerli Padar laulis seal Imre Sooääre laulu, mis Eesti laulu konkursil kandideeris aga ei jõudnud finaali. Seda on pea kõik kuulnud lühendatud variandis aga pikk oli veel parem. Nii ma netist selle välja otsisin. Youtubis seda veel polnud nii et vaatasin lihtsalt Ringvaate saadet netist. Ja küll see on ikka ilus laul. Viis on hea ja sõnad…imelised. Lihtsad ja ilusad. Leidsin netist ka peaaegu terve laulu sõnad ja osa kirjutasin vaadates maha. Seetõttu on ka üks augukoht, millest lihtsalt aru ei saanud. Kui keegi teab võib täiendada. Nii palju on selles laulus ilusaid ja märgilisi sõnu aga kindlasti on näputööhuvilistele ka üks rida, mis neid eriti puudutab ja sobib. Hea tunne, sest tunned nagu oleks laulu looja spetsiaalselt mõelnud ja märkimistväärivaks pidanud ka eesti tublisid käsitöönaisi (ja mehi).
Panen siia kirja…

MEILE KUULUB SEE PÄEV

Minu karu ja pall
minu sokid ja sall
minu sammud ja teed
silmist valatud veed
minu väikesed käed
minu päike ja päev
minu unistus suur,
kõik, mis tuleb, on uus.

Minu vennad ja õed
minu tavad ja tõed
minu soovide puu
kuhu kadus mu Kuu?
minu taat ja mu memm
Sinu rula ja Bemm
Minud elatud lood
ja mu peidetud pool

Soovide puu
minu Päike , mu Kuu
hoia hellalt must kinni
meile kuulub see päev.
Soovide puu
minu Päike, mu Kuu
hoia kinlalt must kinni
meile kuulub see päev.

Minu kodune leib,
minu sõbrad ja vein
minu sõnad, mu keel
minu isade teed
Minu päev, minu öö
minu mustrid ja vööd
minu tujukas meel
ainult Sina, kes veel

Minu laul, minu lein
minu kastene hein
minu maa, minu muld
minu leidmata kuld
Minu valu ?
minu lumi ja talv
minu õnn ja mu rõõm
jaanitulede lõõm

Minu soovide puu
minu Päike, mu Kuu
hoia hellalt must kinni
meile kuulub see päev

Minu lootus
mu rajad, mis ees
minu saatus
mu valitud teed
minu elu
ma ise Su ees
Sinu silmades

Minu maa, minu meel
minu süda mu sees
minu kodu, mu töö
ahjus hõõguvad söed
Minu käsi Su peos
Sinu sõna, mis seob
hoia kinni, sa näed
meile kuulub see päev.

Oh, see oli nii ilus… Küll on imeline, et on selliseid inimesi, kes oskavad nii lihtsalt edasi anda nii meile ürgseid ja omaseid tundeid.
Kui saaks, siis ütleks Imre Sooäärele südamliku tänu selle laulu eest. Juba tema Coca- Cola reklaamlaul oli nii imeline, aga selles laulus peitub minu jaoks mingi maagia. Kõik need lühikesed fraasid jooksevad silme eest läbi ja silmad muutuvad vesiseks.

Õhtu lõpuks oligi päev pööranud paremaks. Enam ei olnud nii valus ja maailm ei tundunud nii lootusetu paigana. Sügav kummardus neile, kes enese teadmata mõne teo või teosega teiste päeva päästavad. Mind päästis see laul…

 • Avatar

  minule ka kohutavalt meeldib see lugu, see toob nii palju rahu s?damesse ja on nii ilus ja lihtne…ait?h, et seda minuga jagasid, ma olin seda ainul reklaamis kuulnud, n??d kuulasin otsast l?puna ja nii m?nus on kohe…

 • Avatar

  T?nud minugi poolt…see laul on nagu memme kootud pehme sall mille sisse saad end peita sooja – selle, vahel k?leda ja kurja maailma eest…v?ikestes, siirastes hetkedes peitub k?ik hea ja ilus:)

 • Avatar

  See on t?elsielt armas laul! Ma ei hakka siin kirjutama, mis ma neist edasip??snud lauludest arvan, aga… T?eliselt ilusad laulud j?id sel aastal v?lja – see lugu nende hulgas. S?damest s?damesse. Imre Soo??r oskab kirjutada v?ga armsaid ja ilusaid lugusid!

 • Avatar

  See on yks igavesti armas ja ilus lugu ja minu arvates on k?ige olulisem see, et see laul on meil olemas. Eurolauluna ei osataks seda nagunii nii k?rgelt hinnata – teised rahvad, teised kultuurid, teised v??rtused. Ait?h Sulle seda siia kirjutamast! 🙂

  pisihaldjas

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.